woensdag 6 februari 2013

25 - De chemie tijdens de schilderles kan soms bijzonder zijn, dit was er een!

5 februari VU Papendrecht
acrylschilderen voor gevorderden
en licht-gevorderden o.l.v.
Peter van Loon

Het kan wel eens hardnekkig tegen zitten,  hoe je je ook inzet. Daar wil je wel eens minder vrolijk en zelfs wat moedeloos onder raken. 
Daarom maakte het me ook zo blij en extra verrast toen bleek dat de schilderles op de VU Papendrecht zo bijzonder en opvallend positief verliep.

De middag leek geladen met een gedreven creativiteit en het verliep in een opvallend prettige en opbouwende roes vol verrukking en enthousiasme.
Met als bevredigend gevolg, zowel onderweg als aan het eind, dat er de ene positieve uitspraak na de andere viel op te tekenen en dat de cursisten met sterke resultaten naar huis gingen.

Leen bleek heel veel van de voorgaande
les opgestoken te hebben. Pittige dame!,,Wat is dit een leuke groep.''  hoorde ik een leerlinge bijna verbaasd zeggen.
Dat klonk me als muziek in de oren want dit is waar ik graag naar toe wil werken.

Kort voor ik op mijn oude fiets naar Papendrecht vertrok had ik nog getwitterd dat ik een heel ritueel had gepleegd om alle ballast van de voorgaande dagen thuis te laten en zo open en gemotiveerd als mogelijk op het tapijt te verschijnen.
Ik vertrok met een rustig en tevreden gevoel over mijn overwinning op mezelf naar de les en had op de heenweg, heel symbolisch, de wind in de rug.


gisteren tijdens de les ontstaan
acryl op canvas 80x 60 cm
schilderen vanuit de vlek,
vanuit de abstractie


De voorgaande les waren we door omstandigheden met een klein groepje en was ik in de gelegenheid enkele mensen extra aandacht te geven.
Dat kan soms goed uitkomen, vooral omdat ik de keer ervoor cursiste Leen had geobserveerd en haar zien zoeken en vooral treuzelen.
Ik had me dan ook al voorgenomen te proberen haar eens goed in het zadel te helpen.
Dat was ook al zo'n bijzondere middag geworden, met een leerzaam en geslaagd eindresultaat. (ook voor mijzelf was het leerzaam)
Ons gezamelijke schilderij was zo goed gelukt dat er zich, nadat Leen het op Facebook had geplaatst, meteen al een koper aandiende.

Gisteren kwam Leen met een gevulde evelop voor mij.
 ,,Eerlijk delen,'' zei Leen; ,,Het schilderij is verkocht aan een interieur styliste - het hangt nu bij een klant in Urk.''
,,Geef mij zulke contacten!'' riep ik.


Schilderen van het weidse landschap.
cursisten met het eindresultaat van de masterclass bij
Barteljee, april 2012
docent/begeleider Peter van Loon

Deze opbouwende sfeer riep bij mij weer herinneringen op aan de bijzondere ervaring met de masterclass die ik vorig jaar april bij Barteljee gaf.
Het schilderen van het weidse landschap.
Ook toen waren er nogal wat mensen na afloop laaiend enthousiast over de bijzondere ervaring, inclusief  Bart van der Bom zelf, die het vanuit zijn positie wat meer van op afstand kon gadeslaan.
Voor mij telkens het bewijs dat als ik er voor ga, ik er ook helemaal voor ga, maar wat kunnen mensen dat ook weer snel vergeten.
Er zit in deze benadering zoveel muziek en qua mogelijkheden zoveel verschijdenheid in dat ik dit afgelopen vrijdag (8 febr.) eveneens met de leerlingen, die bij mij aan de Vereniging (21) komen lessen, ben gaan toepassen.
Opnieuw ging het heel verrassend en het leverde weer veel schilderplezier op.

Peter van Loon Dordrecht
telefoon 078 6145913

VU Papendrecht
www.vupapendrecht.nl  (zie de website)

19 febr. 2013, expressief landschap Carry Lingen, Papendrecht

weken geleden was dit eerst een landschap - toen werden het figuren, maar dan het doek staande
en na de laatste les werd het weer een landschap - liggend - zoals u zelf kunt zien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten